Jíst či nejíst před cvičením?

čtvrtek, dubna 10, 2014

Toť otázka! :-) A na tu odpovídá Jillian Michaels v jednom z jejich pravidelných newsletterů - aneb je tu další díl Tipů a triků od Jillian Michaels (opět volně přeloženo podle mě) - tentokrát už čtvrtý díl, jestli dobře počítám :-)


Takže co Jill odpovídá na tuto otázku?
http://www.jillianmichaels.com/fit/lose-weight/myth-empty-stomach-workouts

Jedním z velkých fitness mýtů je, že cvičení na prázdný žaludek pomůže spalovat více tuku. Ale jaká jsou fakta?

Před cvičením byste vždycky měli něco sníst, aby vaše tělo mělo dostatek paliva na náročný trénink!

Odůvodnění stojící za tímto široce rozšířeným mýtem tvrdí, že vynechání jídla před cvičením přinutí vaše tělo spalovat více tuku během cvičení. Tohle je velká tlustá lež. Hladovění před cvičením může ve skutečnosti škodlivé pro vaše tělo. vysvětleme si tedy tento mýtus jednou provždy.

Potřebujeme cukr, abychom mohli vydat nějakou energii. Vaše tělo během cvičení potřebuje určité množství cukru jako palivo. Pokud tam ten krevní cukr není, tak vaše tělo přemění na energii vaši vlastní svalovou tkáň. Nedávná studie publikovaná v Strenght and Conditioning Journal se zaměřila na cyklisty, kteří před tréninkem jedli v porovnání s těmi, kteří si jídlo před tréninkem odepřeli. Množství spáleného tuku bylo stejné pro obě skupiny, ale u těch, kteří trénovali hladoví, pocházelo 10% spálených kalorií z proteinů - včetně jejich svalové hmoty. A vy se přece snažíte budovat svaly a ne si je užírat!

Vaše tělo potřebuje energii, abyste mohli podat výkon vysoké intenzity. Vy víte, že já vždycky říkám, že chci, abyste cvičili tak intenzivně a tak dlouho jak můžete (as hard and as long as you can). Jak byste to mohli dokázat, pokud byste pořádně nezásobili svoje tělo? Představte si to takto: Jeli byste autem bez benzinu? Používali byste svůj iPhone, pokud byste ho nenabili? Ani náhodou, ne. Pokud jste se ničeho nenajedli, váš trénink nebude tak intenzivní, jako kdybyste se předem najedli, neřku-li že pravděpodobně budete trpět nedostatkem krevního cukru, což může způsobit závratě a lenivost (tímhle slovem si nejsem úplně jistá, taky to může být netečnost, loudavost a stagnace).

moje pozn.: mít tak tělo, jako má tahle slečna :-)

Nemusíte se přecpat, zdravá svačina pomůže. Já doporučuji sníst něco mezi 45 minutami až 1 hodinou před tréninkem - budete mít více energie a výdrže, abyste mohli intenzivně zamakat, spálit víc kalorií a zlepšit tonus svalů. Sáhněte po něčem se sacharidy a bílkovinami. Tady je několik rychlých a zdravých nápadů na svačinu: syrovátkový shake, nízkotučný jogurt s bobulemi, kousky jablka nebo banánu s přírodním mandlovým máslem.

Konečný součet: Před cvičením byste měli vždy něco sníst. To neznamená přecpat se (krásný výraz pig out - nechceme být přece prasátka :-) ) Malá a zdravá svačinka, skládající se ze sacharidů a bílkovin je vhodným palivem pro vaše tělo před zabijáckým workoutem.


Taky se může líbit

0 komentářů