Zahradničení na balkóně

úterý, dubna 01, 2014

V novém bytě máme velký balkón a ten by se měl nějak využít. No a jednou z dobrých možností (kromě grilování, které tam v budoucnu plánujeme) je pěstování různých rostlinek, které pak můžeme využít v kuchyni, nebo potěšit jimi svá bříška :-).


Rozhodli jsme se tedy letos, že si vypěstujeme nějaké bylinky. Jako první jsme od našich dostali už vyrostlý rozmarýn v květináči. Rozmarýn má spoustu zajímavých a užitečných způsobů využití - mě samozřejmě nejvíc zajímají ta kuchyňská - je součástí provensálského koření a hodí se skoro ke všem masům, ideální ke skopové a jehněčí pečeni, drůbeži atd. Ale co mě zaujalo je, že má protizánětlivý a dezinfekční účinek a hodí se i proti nespavosti. Ovšem nejzajímavější věc, kterou jsem si o něm přečetla je, že nálev z rozmarýnu je vhodný jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazní barvu a lesk. No kdo by to byl řekl.


V Tchibu jsem si pak koupila sadu na pěstování čili papriček. Ty už vylezly a hezky rostou, mám z nich radost :-).


Jako první vyrostl nějaký plevel, ale už leze i první klíček chilli

No a tohle už jsou povyrostlé čili papričky

No a minulý víkend jsme byli nakupovat v zahradnictví. Koupili jsme si už vzrostlou pažitku, oregano (dobromysl) a šalvěj, které jsme zasadili do jednoho truhlíku. Do druhého jsme zasadili napůl semínka bazalky a petržele.


Nahoře rozmarýn, dole zleva pažitka, šalvěj a oregano. 


Jinak kromě bylinek a rostlinek mají taky výborné palačinky - dali jsme si napůl ke svačině. :-)

Výborná palačinka s ovocem v zahradnictví Chládek

Nekoupili jsme si ale jen bylinky. Neodolali jsme taky převislým jahodám (odrůda Elan) a kanadské borůvce (odrůda Legacy). O té jsme si pak však na netu přečetli, že je vhodné mít aspoň dvě borůvky různých odrůd, aby byla lepší a chutnější sklizeň. Vyrazili jsme tedy ještě do OBI, kde jsme jí koupili kámošku (Bluejay) a zasadili jsme je do jednoho květináče. No a teď se nemůžeme dočkat léta :-)






Kanadské borůvky - nalevo Bluejay, napravo Legacy
Úroda:



Taky se může líbit

0 komentářů