Tipy a triky od Jillian Michaels - 3

pátek, března 14, 2014

A je tu další článek s radami od Jillian, které mi pravidelně chodí v jejím newsletteru. Tady je pár dalších, které mě poslední dobou zaujaly:

Jak vylepšit svou flexibilitu - existuje jiná cesta než je stretching po cvičení?
http://www.everydayhealth.com/fitness-specialist/improving-flexibility.aspx

Nuže, strečink je klíčem k vylepšení ohebnosti, ale mějte na paměti, že existuje mnoho různých způsobů jak se protahovat. Máme statický strečink, který využívá tradičních nehybných protahování, se kterými jste již pravděpodobně obeznámeni. Pak tu ale máme také dynamický strečink, kdy je strečink kombinovaný s pohybem. Jóga a Pilates jsou dobrým příkladem dynamického strečinku. A věřte tomu nebo ne, při trénik na odolnost (resistance training), který děláte, prochází vaše svaly celou řadou pohybů - včetně protažení. Ta "odstředivá" část stažení svalu, jako je například spouštění činky při bicepsovém zdvihu (biceps curl), prodlužuje a protahuje sval.

Ve skutečnosti byste měli protahovat při a po cvičení  a ne nezbytně před ním. Vždycky ale zajistěte, abyste byli před strečinkem nebo posilováním svalů rozehřátí.To vám umožní větší rozsah pohybu a předejde zraněním.

Netrénujete příliš?
http://www.jillianmichaels.com/fit/lose-weight/are-you-overtraining

Věřte tomu nebo ne, vaše svaly se nestávají silnějšími během cvičení, ale až po cvičení. Intenzivní silový trénink na vaše svaly klade obrovské nároky, a aby byly schopny se těmto nárokům přizpůsobit, potřebují dostatek času na obnovu, aby mohly růst a sílit. Stejně jako je důležité vytrvat ve cvičení a nezlenivět, je stejně potřebné vědět, kdy si udělat přestávku, abychom to nepřepálili.

Netrénujte určitou svalovou skupinu více jak dvakrát týdně a dopřejte si přestávky mezi jednotlivými cvičeními. Chci, abyste měli přestávku alespoň dva dny mezi cvičeními na stejnou svalovou skupinu. Při cvičení se svalová vlákna trhají, pokud jim poskytnete potřebný odpočinek, narostou silnější a štíhlejší. Ale pokud začnete se cvičením příliš brzy a zabráníte jeho obnově, tak můžete sval poškodit.

Kromě toho byste neměli cvičit intenzivně více než dvě hodiny najednou. Nejenže je to nemožné, ale je to i kontraproduktivní, protože vaše tělo se dostane do stavu přetrénování a bude více náchylné k přeměně vlastní svalové tkáně na energii.

Moje poznámka: To by mě zajímalo, jak si člověk může dopřát dvoudenní přestávku mezi cvičeními, když má cvičit 30 Day Shred poctivě v rámci 30 dnů :-)

Taky se může líbit

0 komentářů