Tipy a triky z Jillianina newsletteru - 2

úterý, března 04, 2014

Další tipy a triky, které mě zaujaly v newsletteru od Jillian Michaels, mimo jiné o posilování břišních svalů a olejích na vaření. Opět volně přeloženo, originály na odkazech pod nadpisy.

Mám posilovat břišní svaly každý den?
http://www.everydayhealth.com/fitness-specialist/should-i-work-my-abs-every-day.aspx

Otázka: Trenér mi řekl, že na svých břišních svalech mám pracovat každý den, narozdíl od ostatních svalových skupin, které potřebují 24 hodin na regeneraci. Pokud jeden den posiluji a druhý dělám kardio, můžu cvičit cviky na břicho každý den?

Jillianina odpověď: Jo, tohle je jeden ze starých mýtů. Pro upřesnění: Existuje několik různých svalových skupin v břišní oblasti. Máme vnější a vnitřní šikmé svaly břišní, přímý sval břišní a příčný sval břišní, abychom jich jmenovali aspoň pár. Takže když vám trenér řekl, abyste posilovali břišní svaly každý den, pravděpodobně myslel, abyste se každý den zaměřili na různé břišní svaly. Např. cviky na přímý břišní sval cvičte v pondělí, příčné svaly cvičte v úterý atd.

Moje poznámka k regeneraci svalů: Nedávno jsem někde četla (myslím, že to bylo doma u rodičů v časopise Dieta) že ženám stačí na regeneraci po cvičení 4 hodiny, takže je dobré dát si třeba jeden workout dopoledne a druhý odpoledne. Oproti tomu muži potřebují 48 hodin. Tak tedy nevím, pro mě je někdy i těch 48 hodin málo :-). Až příště pojedu domů, tak se mrknu do Diety, jestli mě paměť neklame.

Jaké jsou nejlepší oleje na vaření?
http://www.jillianmichaels.com/fit/lose-weight/cooking-with-oil

Otázka: Jaký olej je nejlepší na vaření a jaké jsou výživové rozdíly mezi oleji?

Jillianina odpověď: Tohle je výborná otázka, protože existuje tolik různých olejů. Jenom nezapomeňte, že všechny oleje jsou tuky. Některé z nich mohou být takzvaně "dobré tuky", ale i ty nejlepší oleje na vaření by se měly používat s mírou. Já doporučuji používat extra panenský olivový olej (EVOO = extra virgin olive oil) a kanolový olej (canola oil).

Extra virgin olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, které napomáhají zvýšit "hodný" HDL cholesterol a naopak snížit ten "zlý" LDL cholesterol. Je to také dobrá volba z toho důvodu, že je univerzální. Můžete ho použít prakticky se vším - kuřetem, rybou, zeleninou, vajíčky na salátové dresinky... 

Pokud vám olivový olej nevyhovuje, zkuste kanolový. Ten obsahuje jak mononenasycené, tak polynenasycené tuky a dokonce i omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají redukovat záněty a snižují riziko srdečního onemocnění. Jak extra panenský olivový olej, tak kanolový olej obsahují velmi malé množství nasycených tuků (přibližně 1 gram na polévkovou lžíci), což z nich dělá ještě lepší volbu.

Také používám i jiné druhy olejů. Jedním z nich je sezamový olej, často používaný v asijské kuchyni. Má silnou chuť, která se hodní k mnoha druhům potravin. I když ale sezamový olej obsahuje mnoho mononenasycených tuků, stejně tak obsahuje i mnoho těch nasycených (které chceme omezit). Jedna porce sezamového oleje (obvykle 1 polévková lžíce) obsahuje 14 g tuku. Takže opatrně s tímto olejem.

Moje poznámka k olejům: Doma většinou používáme extra virgin olivový a méně často (třeba na řízky) obyčejný slunečnicový. Na přelomu roku si chodíme pro nový olivový olej do Wine Food Market, který má výbornou olivovou chuť. Ve skříni máme také sezamový, který jsme koupili jednou při asijských týdnech v Lidlu, ale ještě jsme ho na nic nepoužili. Takže dva oleje co Jill doporučuje mám doma :-). No a ten třetí - kanolový. Než jsem si tenhle tip přečetla, tak jsem ho neznala. Sice jsem věděla, že existuje, ale nevěděla jsem žádné podrobnosti. Takže jsem trochu pohledala, a zjistila jsem, že se vyrábí z řepky kanoly, která je příbuzná s řepkou olejkou (a která mě vždycky dost potrápí když kvete). Tahle odrůda byla vyšlechtena v Kanadě, takže se tomu taky někdy říká kanadský olej. Kdo by si chtěl o kanole a kanolovém oleji taky přečsít něco víc, tak může tady, tady nebo třeba tady a nebo jinde :-).


Taky se může líbit

0 komentářů