Morava - sklípky 2012 - 2013/02/20

pondělí, října 07, 2013

Letos jsme se vydali za vínem do Velkých Bílovic. (Roky předtím jsme postupně byli ve Velkých Pavlovicích, Bořeticích a v Zaječí). Velké Bílovice jsou prý největší vinařská obec v České republice a mohu potvrdit, že jsou opravdu velké. Přejít z jednoho konce obce na druhý totiž člověka docela unaví. :-) Počet vinných sklepů je ve městě podle jeho internetových stránek 650.

Co mne za Velkých Bílovicích zaujalo. Tak byly to celkem 3 věci. V první řadě to byl pěkný kostel narození Panny Marie. Vlastně ve všech obcích okolo jsem si všimla pěkných udržovaných kostelů, holt na Moravě to náboženství ještě opravdu žije. Zadruhé to byla sklepní trať Belegrady, což vypadalo jako taková vesnička, kde byl jeden sklípek vedle druhého a většina uliček měla názvy jako Cabernetová, Frankovková, Müllerová, Ryzlinková atd. :-) Tam jsme měli také naši první degustaci. No a zatřetí to byly broskve. U několika domů v obci bylo možné narazit na cedule "prodej broskví" a rozhodně stály za ochutnání. Byly štavnatý, sladký, velký... mňam.

No a teď už to hlavní - degustace. Jako vždy jsme měli objednané dvě degustace. První z nich byla ve Velkých Bílovicích u pana Zapletala http://velkebilovice.com/cs/vinarstvi/2-vinarstvi/48-45-tibor-zapletal. Degustovali jsme v pěkné nové budově, kde ale byl postavený sklípek v duchu tradičních sklípků. Opravdový starý sklípek pak měl pan Zapletal o kus dál.


Druhá degustace nebyla ve Velkých Bílovicích, ale ve Velkých Pavlovicích, kam jsme jeli autobusem (cca 10 minut) a zpátky taxíkem. Degustaci jsme měli u pana Laciny, tentokrát už v tradičním sklípku http://www.vinarstvilacina.cz/.

No a co jsme ještě dělali kromě pití vína? Byli jsme se vykoupat na koupališti v Němčičkách, kam jsme také jeli autobusem s přestupem ve Velkých Pavlovicích (celkem trvala cesta 25 minut i s čekáním v Pavlovicích). Jelikož Velké Bílovice se nachází v mikroregionu Lednicko-valtický areál, tak jsme se vydali také do Lednice. Nejprve jsme se o to pokusili pěšky, ale jelikož v noci hodně pršelo a cesty byly rozbahněné a plné komárů, raději jsme to vzdali a další den jeli najisto autobusem (s přestupem v Podivíně). A měli jsme štěstí, zrovna tam asi probíhaly Hody nebo jiná slavnost, takže jsme viděli tanečníky v krojích.




Taky se může líbit

0 komentářů